BALI blir ofte kalt en paradisøy, da den tilbyr vakker natur, herlige strender, fargerike korallrev, små rolige landsbyer, frodige risterrasser, trolske skoger, dype daler, spektakulære vulkanske fjell, tusenvis av templer og mye spennende kultur.Å leve på Bali

Bali (med de mindre øyene Nusa Penida, Nusa Ceningan, Nusa Lembongan, Serangan og Menjangan Island) har over tre millioner innbyggere. Flertallet av Balis befolkning er Hinduer, men med et økende antall migranter fra de nærmeste naboøyene Java og Lombok, er det også andre religioner som preger Bali.

Kystområdene i sør er tettest befolket med mer enn 370.000 innbyggere, hvor de fleste er bosatt i hovedstaden Denpasar. Landbruk har vært den primære balinesiske levemåten, men også fiske, handel og forskjellige håndverksyrker står sterkt og blir nedarvet fra generasjon til generasjon. Med den raskt voksende turismen de siste 10 årene, har unge mennesker imidlertid søkt seg bort fra de tradisjonelle yrkene og satser i stedet på turistnæringen. Kunsten med å kombinere ny næring med sterke tradisjoner og kultur er det ingen som kan bedre enn balinesere.

Livet på Bali er preget av et sterkt fellesskap. Tempelseremonier, ekteskap, kremasjon, jordbruk og til og med de kreative kunstfestivalene avgjøres av lokalsamfunnets institusjon ‘Banjar’. Lokale myndigheter har ansvar for det daglige livet i lokalsamfunnet med fokus på skoler, legekontor, sykehus og veier, mens ‘Banjar’ er ansvarlig for alle andre aspekter av landsbylivet.

Økonomi

Det høyest befolkede området på øya er den sørlige delen av Bali. Her finner man de fleste jobbene som ofte er innenfor hotell/turist industrien eller i landbruket.

Mindre hjemmebaserte bedrifter som tekstil/klesproduksjon og håndarbeid/suvenirer er også veldig populært og tilfører den balinesiske økonomien om lag 200,000 arbeidsplasser. Valutaveksling, tekstil og klesproduksjon bidrar med ca. 27.4% av arbeidsplassene. Treverksproduksjon, som inkluderer salg av statuer, møbler og andre håndverk, utgjør omlag 18.2%. Sølvarbeid er rangert på en tredjeplass og utgjør 0.41%, eller nærmere 4,500 arbeidsplasser.


Ved siden av grønnsaker, frukt, kaffe, vanilje, soyabønner og chili, er ris et viktig landbruksprodukt. I det siste har det dukket opp noen vingårder langs den nordlige kystlinjen hvor også fisk og tangoppdrett er viktige næringer som bidrar til eksport for utenlandske markeder.

Geografi

Indonesia består av over 17.500 øyer og 33 provinser. Dette gjør landet til den største øystaten i verden. Indonesia består av 2.000.000 Km2 land i en kjede av øyer som strekker seg over 500.000 km fra Sumatra i vest til Papua i øst. Indonesisk farvann dekker hele fem millioner km2.

Bali ligger ca. 9 grader sør for ekvator mellom Java og Lombok, og dekker et område på 5.636 km2 (bare 0.29% av hele Indonesia). Provinsen Bali er delt inn i ni kommuner; Buleleng, Jembrana, Karangasem, Badung, Denpasar, Gianyar, Klungkung og Bangli.

Bali er delt av en fjellkjede som strekker seg fra øst til vest. Noen av fjellene er aktive vulkaner, blant annet Mount Agung (3.142m) som er det høyeste punktet over havet, og Mount Batur (1717m). Sistnevnte er en av utfluktene vi arrangerer (soloppgangsturen). Nord for fjellkjeden er terrenget relativt bratt og gjør at lavlandet kun er en smal stripe langs kysten. Sørsiden er mer flatet ut, og her er landområdene fruktbare og lettere å dyrke. Dette resulterer i at området på sørdelen av Bali blir hovedsenteret for balinesisk kultur. På sørsiden finner man også fire innsjøer; Lake Buyan, Lake Tamblingan, Lake Beratan og Lake Batur. De mest praktfulle hvite strendene på Bali finner du også i sør på steder som Sanur (hvor vi holder til på våre turer), Seminyak, Kuta og Nusa Dua.